Malediven voor beginners

Malediven | eilanden | zien & doen | vakantie | vervoer op en naar de Malediven | reisinfo | weer & klimaat | links

Malediven weer & klimaat

Het weer en klimaat van de Malediven is samen met de prachtige stranden en de bijzondere onderwaterwereld de trigger voor veel toeristen om de eilanden te bezoeken. Het hele jaar door is de temperatuur op de Malediven aangenaam te noemen. Echte weersextremen komen er eigenlijk niet voor. Wel kunnen er stevige regenbuien voorkomen op de eilanden. In de meeste gevallen zijn dit stevige buien die snel weer overtrekken en plaatsmaken voor een prachtige strakblauwe lucht. De beste periode om een bezoek te brengen aan de Malediven is tijdens onze wintermaanden. Dan zijn de temperaturen er aangenaam en de kans op langdurige neerslag het laagst.

Malediven bezienswaardigheden

Een land als de Malediven kent natuurlijk geweldige stranden en een nog meer indrukwekkende onderwaterwereld. Er is echter meer te zien en te doen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor de Malediven samengesteld:
Malediven bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van de Malediven

De Malediven hebben een tropisch moesson klimaat dat voor een groot deel benvloed wordt door de Indische Oceaan. De temperaturen zijn er het gehele jaar hoog en aangenaam. De gemiddelde neerslagcijfers zijn er ook behoorlijk hoog. Het gehele jaar heb je er kans op langdurige neerslag, Alleen in de periode van half december tot half april is de kans op langdurige neerslag net iets kleiner. De natste maanden van het jaar zijn juni, juli, augustus en september. Dit zijn dan ook de slechte maanden om een bezoek aan de Malediven te brengen.
Het tropische Moesson klimaat op Malediven verschilt op een aantal punten wel van het tropische klimaat in andere landen. Dit komt met name door de grootte van de eilanden of eigenlijk het ontbreken van grote eilanden. Hierdoor heeft de zeewind eigenlijk overal vrij spel en ligt de gemiddelde luchtvochtigheid op de Malediven een stuk lager dan in de meeste landen met een tropisch klimaat. Vergis je echter niet, want de gemiddelde luchtvochtigheid op de Malediven is nog altijd een stuk hoger dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Droge seizoen

Het droge seizoen op de Malediven loopt van half december tot en met half april. In deze periode heb je nog wel kans op langdurige neerslag, maar de kans is veel kleiner dan in de andere maanden van het jaar. Dit is dan ook gelijk de populairste periode om de Malediven te bezoeken. Doordat het weer wat rustiger is in deze periode, minder neerslag, is de zee er nog rustiger als in de andere maanden van het jaar. Ideaal dus voor het onderwaterleven van de Malediven te ontdekken.
Tijdens deze periode zijn er gemiddeld zes of zeven dagen per maand met kans op neerslag. Als er neerslag valt dan zijn het vaak wel stevige buien. Deze duren een uur of langer en dan valt er een behoorlijke hoeveelheid regen. Aan de temperatuur zal dit niet veel veranderen waardoor direct na een regenbui weer van de zon kunt genieten.

Regenseizoen

Tijdens de regenperiode die duurt van half april tot en met half december valt er behoorlijk wat neerslag op de Malediven. Iets minder dan de helft van alle dagen heb je er kans op langdurige neerslag. Als het regent in deze periode zullen het stevige buien zijn die soms wel n of twee uur kunnen aanhouden. In deze periode heb je ook kans op aangename zonnige dagen, maar de kans hierop is veel minder dan tijdens het droge seizoen. Op dagen dat het niet regent is de kans groot dat het er bewolkt is. De bekende plaatjes zoals je ze kent van de Malediven zijn dan ook niet tijdens de regenperiode gemaakt. Ondanks de regen en de grijze luchten zal de zon zich gemiddeld zeven uur per dag laten zien.

Klimaattabel Malediven

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 29 C 25 C 8 uur 5 dagen 98 mm 27 C
februari 30 C 26 C 9 uur 4 dagen 38 mm 28 C
maart 31 C 26 C 9 uur 7 dagen 74 mm 28 C
april 32 C 27 C 8 uur 8 dagen 100 mm 29 C
mei 31 C 27 C 8 uur 12 dagen 196 mm 29 C
juni 31 C 27 C 7 uur 10 dagen 202 mm 29 C
juli 31 C 26 C 7 uur 10 dagen 204 mm 29 C
augustus 30 C 26 C 7 uur 12 dagen 176 mm 29 C
september 30 C 26 C 7 uur 12 dagen 227 mm 29 C
oktober 30 C 26 C 7 uur 15 dagen 210 mm 29 C
november 29 C 25 C 8 uur 12 dagen 198 mm 29 C
december 29 C 25 C 8 uur 11 dagen 195 mm 28 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Bovenstaande tabel toont de langjarige gemiddelde klimaatcijfers voor de Malediven. Lokaal kunnen er afwijkingen voorkomen.
Temperaturen

De gemiddelde dagtemperaturen op de Malediven liggen het hele jaar erg dicht bij elkaar. De gemiddelde dagtemperatuur ligt het gehele jaar rond de dertig graden Celsius en de gemiddelde nachttemperatuur drie tot vier graden lager. Qua temperatuur zijn de Malediven dus de ideale zonbestemming gedurende het hele jaar. Door de altijd aanwezige zeewind en de invloed van de Indische Oceaan zal het maar zelden echt heet of broeierig aanvoelen.

Weersextremen

Door de invloed van de Indische Oceaan zullen er qua temperaturen zelden of nooit extremen voorkomen op de Malediven. Wel heb je er kans op stevige langdurige regenbuien. Aan deze tropische regenbuien lijkt soms geen eind te komen, maar ze houden in de meeste gevallen net zo plotseling op als dat ze begonnen zijn.
De Malediven liggen niet in een gebied waar orkanen of tornados actief zijn. Wel werden de Malediven net als veel andere landen aan de Indische Oceaan in 2004 zwaar getroffen door een tsunami.

Zeewater

De temperatuur van het zeewater rond de Malediven schommelt het hele jaar tussen de zevenentwintig en dertig graden Celsius. Perfect dus voor lange snorkel- en duiktochten. De aangename temperatuur van het zeewater en de prachtige onderwaterwereld rondom de eilanden is voor veel toeristen de reden om de eilanden te bezoeken.

Zonnekracht

De zonnekracht op de Malediven is het hele jaar hoog tot zeer hoog. Zelfs op momenten dat de zon niet schijnt is de invloed van de zon zeer goed te merken. Het is dan ook verstandig om je in te smeren met een zonnebrand met een hoge factor. Zelfs als je goed tegen de zon kunt en je niet snel verbrandt is insmeren een must. Ben je van plan om langere tijd te gaan snorkelen dan doe je er verstandig aan om een T-shirt te dragen zodat je niet verbrandt.

Beste reisperiode

De beste en populairste periode om een bezoek te brengen aan de Malediven is tijdens onze wintermaanden. De Malediven zijn niet voor niets de populairste luxe winterzonbestemming. Tijdens de wintermaanden heb je de grootste kans op strak blauwe luchten. Dan schijnt de zon er ergens tussen de acht en negen uur per dag en de kans op langdurige neerslag is er het kleinst. Toch zal er tijdens je vakantie op de Malediven wel eens een regendruppel vallen. Dit zal in de meeste gevallen maar even duren en weinig invloed hebben op je zon-, zee- en strandvakantie op de Malediven. Het enige nadeel van deze periode is dat het de populairste periode is om een bezoek te brengen aan de Malediven. Het kan er dan ook behoorlijk druk zijn en de prijzen van de verschillende hotels en resorts zijn er hoog. Wil liever een wat rustigere vakantie voor wat minder geld dan kun je beter in een andere periode de Malediven bezoeken.

Meer info over de Malediven

De volgende sites bieden goede tips en informatie over de Malediven:
beste maanden voor een Malediven vakantie
Malediven informatie
Malediven informatie en tips
Malediven weer & klimaat
winterzon vakantie op de Malediven

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy